Astronauten, Andreas Mogensen, gav Copernicus-workshoppens deltagere et unikt indblik i hans oplevelser i rummet. Samtidig benyttede han lejligheden til, med udgangspunkt i disse, at slå et slag for at tage et større fælles ansvar for vores fælles planet.

Af Rikke Schielder, Geoforum

Det store tilløbsstykke i Århus den 9. marts var ikke åbningen af en udstilling på Aros eller byens status som europæisk Kulturhovedstad. Det var derimod Andreas Mogensen, den danske astronaut, som i september 2015 blev den første dansker i rummet, da han deltog i den IRISS mission, der fløj op til det internationale forskningslaboratorium – rumstationen ISS. Han var inviteret til Aarhus som hovedtaler ved en workshop, Styrelsen for Forskning og Uddannelse arrangerede. Den havde til formål at sætte fokus på det europæiske satellitprogram, Copernicus, og hvad programmet kan levere på væsentlige samfundsområder.

Foran 250 rum- og satellitinteresserede tilhørere fortalte Andreas Mogensen om sin mission og de oplevelser i rummet, han fik undervejs. Han kunne blandt andet fortælle, at ”det ikke tager mere end halvanden time at komme hele vejen rundt om jorden, og at man på et kvarter har fløjet fra det nordlige Europa ned over Afrika over det Indiske Ocean.”  Et faktum, der sætter afstande – både geografiske og mellem mennesker – i et andet perspektiv.

Historisk interesse for at se os selv udefra
Missioner til rummet har siden 1968 givet os viden om vores egen planet. Apollo 8 blev i 1968 sendt i kredsløb om Månen. Det var første gang, vi forlod Jorden og dermed også første gang, vi fik mulighed for at se Jorden udefra. Formålet dengang handlede i høj grad om at vinde rumkapløbet, fortalte Andreas Mogensen, men det handlede også om at studere Månen – og altså også om at få viden om Jorden selv.

Denne viden om vores egen planet, og hvordan vi forvalter den, har Andreas Mogensen en klar mening om. En mening, som har fået ekstra næring af hans egne oplevelser:

”Jeg har helt klart fået en fornemmelse af, at vi alle sammen bor på den samme planet og deler den med hinanden. Vi har alle sammen de samme mål i livet, vi har alle de samme udfordringer, og vi er alle i samme situation.  Hvad, vi gør, påvirker andre lande, og hvad, andre lande gør, påvirker også os. Vi kan ikke nøjes med kun at se os selv som danskere, der bor i Danmark. Vi er først og fremmest mennesker, der deler verden.”

Hvad har du taget med dig med ned på landjorden fra den oplevelse og den forståelse, du har fået ved at se hele planeten som et samlet hele fra rummet?

”Forhåbentlig så har jeg fået en bredere horisont, en lidt større forståelse for, hvad det vil sige at være menneske og dele jorden med alle andre. Og en forståelse for, at det, vi laver her på jorden, har en større indflydelse, end vi egentlig er klar over. Man kan for eksempel ikke bare smide noget væk – det gælder blandt andet plastikaffald i verdenshavene, som er noget, man hører mere og mere om. Min pointe er, at bare fordi noget forsvinder ud af syne for os i Danmark eller i et andet land, betyder det ikke, at det ikke eksisterer et andet sted på jorden. Vi skal være mere bevidste om jorden og om klimaet og hvilken indflydelse, vi har på hele planeten.”