Som oftest er vores kortlægning holdt i professionelle sammenhænge.­ At borgerne selv kan bidrage hører til det mere sjældne. Her er et eksempel på, hvordan en lille nystartet forening vil få borgerne til at bidrage – i dag med ”Street View”-kortlægning.

På en flot efterårsdag havde den nystartede forening, Maptime Copenhagen, sat mig i stævne ved Frederiksborg Slot i Hillerød. Her skulle vi – de øvrige fremmødte og undertegnede – forsøge os med en kortlægning af en mindre del af Barokhaven. Vi var en håndfuld deltagere, der alle var udrustet med en smartphone og app’en, Mapillary, og så kunne kortlægningen sådan set begynde.

Med mobilerne pegende i hver sin retning, gik vi i samlet flok og i små grupper og lavede derved billedoptagelser med en frekvens på få sekunder. En rask travetur ad grusstierne igennem Barokhaven var alt, der skulle til for at indsamle en stribe fotografier.

Enkel kortlægning for borgere
Efterfølgende gik vi en tur hen på Hillerød Bibliotek, hvor vi uploadede billederne. Upload går selv i gang, når man har netforbindelse, og billederne fjernes automatisk fra mobilen, så de ikke belaster lageret. Softwaren processerer derpå enkeltbillederne til en sammenhængende ”Street View”-oplevelse i en browser. Det bliver således ganske enkelt for en borger, der selv ønsker at prøve kræfter med kortlægning, at gennemføre dette.

Tanken bag konceptet er, at det skal være let og enkelt for borgerne at udføre en kortlægning, som det ellers typisk kun er Google, der prioriterer. Dermed kan man også få kortlagt steder, der ikke findes kortlagt med Street View på Internettet i forvejen. Det kunne være favoritstien, som man gerne vil delagtiggøre andre i, eller, som i dette tilfælde, en interessant turistattraktion, som man nu kan sidde på den anden side af kloden og tage et smugkig på.

Foreningen bag
Bag foreningen står en række entusiastiske ”kortnørder”, der har som mission at involvere folket i kortlægningen. Foreningen er skabt i ånden: ”Kort er for vigtige til at blive overladt alene til kartograferne”. Dette er et citat af kartograf- og korthistorikeren, Brian Harley, som var en af bannerførerne indenfor kritisk kartografi. Han mente, at kort ikke kun skulle være forbeholdt en uddannet elite at beskæftige sig med og havde en kritisk indstilling til, hvordan kort bliver til.

Foreningen, MapTime Copenhagen, går nu i Harleys fodspor. Foreningen er oprettet med det sigte at få så mange forskellige mennesker som muligt til at involvere sig i vidensproduktion af kort og geodata samt selv at være aktiv som vidensproducent. Dette engagement for at deltage skal gøres uden at have de store forudsætninger udover lysten til at lære noget nyt, der kan relatere sig til kort. Sagt med et kinesisk ordsprog: “Fortæl mig, og jeg glemmer det – vis mig, og jeg vil huske det – involvér mig, og jeg vil forstå det”.

Læs mere om foreningen, MapTime ­Copenhagen, på: http://www.microformats.dk/2015/09/09/maptime-copenhagen-klar-til-at-introducere-folkekartografi-til-danskerne/

Prøv det selv:
Download Mapillary-app’en til din mobil­telefon. Gå til et sted, som du ønsker at kortlægge. Start app’en og indtast dine kontaktoplysninger. Begynd derpå kort­lægningen ved at gå derudaf med mobilens kamera pegende i først en retning og derpå i andre retninger på strækningen. Således kan du kortlægge en strækning set uret rundt. Når du igen får netforbindelse, går upload i gang. Efter et stykke tid kan du se dit arbejde på Internet.