Hvornår

29/04/2019    
14:45 - 17:00

Tilmeldinger

Tilmeldinger lukket

Hvor

Auditoriet, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI)
Lyngbyvej 100, København Ø , 2100

Begivenhedstype

Kom med på besøg hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), hvor vi skal høre om det kommende klimaatlas, der bl.a. skal ruste kommunerne til fremtidens ekstreme vejr. Vi kommer også til at høre om, hvordan DMI anvender machine learning til genkendelse af is fra satellitdata, og slutter af med at besøge den grønlandske istjeneste, der netop anvender denne viden til at vejlede om sikker sejlads.

DMI laver en masse spændende forskning, hvor Geodata er en vigtig del af arbejdet. Derfor er vi glade for, at DMI har budt os indenfor til et eftermiddagsarrangement, hvor de vil vise noget af det arbejde som de laver med geodata.

Vi skal bl.a. høre om deres arbejde med at udvikle et Klimaatlas, der skal ruste kommunerne til fremtidens ekstreme vejr. Klimaatlasset vil indeholde data om forventede fremtidige ændringer i vejret på kommuneniveau og vil dække hele Danmark. Klimaatlasset leverer ét samlet datagrundlag om fremtidens forventede nedbør, indtil det rammer overfladen, og havvand, indtil det rammer kysten. Klimaatlasset er således en dataportal, som indeholder klimadata for midten og slutningen af århundredet, og dermed tjener som værktøj til planlægning af projekter, der rækker langt ud i fremtiden. Klimaatlasset forventes at være tilgængeligt online for kommunerne i efteråret 2019 i en grundlæggende form, hvorefter det videreudvikles og opdateres løbende.

Vi skal også høre om et andet af deres projekter, hvor de anvender machine learning til at få mere præcis information om isens udbredelse omkring Grønland. De vil fortælle om, hvilke datasæt de anvender, og hvordan de anvender machine learning til automatisk at identificere isens udbredelse ud fra satellitbilleder. Genkendelse af isens udbredelse er vigtigt for den grønlandske istjeneste, hvor aktuel information om havisens udbredelse, samt koncentration og istype er vigtig viden for kaptajnernes vurdering og beslutning om sikker sejlads i det isfyldte hav, samt nødvendig viden i forhold til redningsaktioner, rederiernes planlægning og inspektionsopgaver.

Vi  slutter besøget af med et besøg hos Istjenesten, som netop anvender disse informationer om isudbredelse til at vejlede om sikker sejlads. Hos Istjeneste skal vi se, hvordan de anvende data i deres arbejde.

 

Program:

14.45 – 15.00: Ankomst

15.00 – 15.20: Introduktion til DMI’s aktiviteter v. Ulrik Korsholm

15.20 – 15.45: Machine learning til genkendelse af is fra satellit til istjenesten i Grønland v. Matilde Brandt Kreiner

15.45 – 16.00: Pause

16.00 – 16.25: Klimaatlas v. Peter Langen

16.30 – 17.00: Forhåbentligt besøg i istjensten og afrunding

 

Tilmeldinger

Der er lukket for tilmeldinger til dette arrangement. Skriv venligst til geoforum@geoforum.dk for at høre, om der kunne være en mulighed for at deltage alligevel.