Hvornår

13/11/2019    
13:00 - 17:00

Hvor

Øksnehallen
Halmtorvet 11, København V, 1700

Begivenhedstype

Danmark sejler! Hvert år sejler Danmark og det Europæiske kontinent et par cm mod nordøst og hæver sig op til et par mm. Alligevel kan vi år efter år finde vores position inden for 1-2 cm på få sekunder med GNSS. Kom og hør, hvordan geodæsien hjælper os til at få Danmark og resten af verden på rette plads.

I geoinformatik, kortproduktion og forvaltning anvendes mange forskellige koordinatsystemer. Et givet punkt i naboens have kan fx beskrives med både geografiske koordinater og UTM-koordinater. Disse kan igen være knyttet til forskellige overordnede koordinatsystemer, “datum”, etc.

Hvis man ikke er opmærksom på koordinatsystemerne, så kan det være meget vanskeligt at få data fra forskellige kilder til at passe sammen. Men her kommer geodæsien til hjælp.

Derfor er et basalt kendskab til geodæsi nyttigt, når man skal kombinere data.

I denne workshop ved Kortdage 2019 får du på bare tre timer et godt fundament for at forstå – og måske endda anvende – geodæsi i dit daglige arbejde.

Kurset vil som udgangspunkt give en kort introduktion til de klassiske geodætiske begreber. Vi skal arbejde med de forskellige reference-systemer og –rammer, med kortprojektioner og især med henblik på transformation imellem dem.

Vi kommer også ind på betragtninger om hvilke størrelser af fejl, der kan opstå, og hvordan brugerne kan minimere disse fejl.

Til transformation af koordinater og geodata kan med fordel benyttes et open source program bibliotek, ”PROJ”, som bl.a. benyttes i QGIS og meget andet software.

Pris for deltagelse
Der er gratis adgang til kurset for deltagere ved Kortdage 2019, se www.kortdage.dk.

Program for dagen
Workshoppen er på 3 timer (+ pause) i løbet af 1.-dagen af Kortdage 2019.

  1. Kl. 13:00 – 13:30   Jorden er rund! En kort introduktion til klassiske geodætiske begreber om Jordens koordinater, størrelse, form og tyngdefelt. Thomas Knudsen, SDFE
  2. Kl. 13:30 – 14:00   Jorden er flad! Grundlæggende begreber om kort-projektioner, såsom UTM og DKTM. Kristian Keller, SDFE
  3. Kl. 14:00 – 14:30   Hvor er jeg og har jeg mistet jordforbindelsen? Introduktion til GNSS og geodæsi. Lars Stenseng, Aalborg Universitet
  4. Kl. 14:30 – 15:00   Transformationer, projektioner og referencerammerKristian Evers, SDFE
  5. Kl. 16:00 – 16:30   PROJ – et open source programbibliotek til GIS. Kristian Evers, SDFE
  6. Kl. 16:30 – 17.00   Sammenfatning – uden geodæsi går det ikke! Thomas Knudsen, SDFE